Porticoed Courtyard at the entrance

The place of reception

The courtyard area welcomed all those who for various reasons went to the domus, including the Clientes who, once admitted, waited to enter the vestibule and offer the Salutatio matutina to the Dominus of the Villa.
Those who were allowed to stay in the courtyard could use the services connected to it: the large porticoed latrine , sheltered from onlookers by a high wall and located to the west in the external area of the building and the thermal baths , which could be accessed through two small rooms, one of which named the Aedicula of Venus , due to the fragments of a statue of the goddess found here and in the adjoining passage room.
The composition of the two spaces denotes the architectural arrangement created to provide the thermal baths with an external entry not previously envisaged.
The two adjoining spaces connect the portico of the courtyard to the thermal baths through a series of steps, placed between the various rooms, to offset the difference in height.
To access the thermal baths, a passageway was created with the biapsidal hall, the “gymnasium”, extending a previous window symmetrical to the one in the opposite apsidal vault.

The layout of the rooms

The public rooms of the Villa

The Mansio of Sophiana

A room dedicated to the sea

The Peristyle of the Villa

The composition of the spaces

The Latifundium

The Mansio, a stopping place

The myth of Orpheus

A dignified setting dedicated to the myth of Arion

Pars Fructuaria e Pars Rustica

The room of the seasons

A decoration that marks time

Date Clues

A large banquet hall